pondělí 10. října 2011

Krumlovský Maraton 2011


Krumlovský Maraton 2011
                Plány zúčastnit se Krumlovského maratonu 2011 na paddleboardech jsme spřádali již dlouhou dobu. V létě jsme úsek několikrát projeli a shledali, že by se to mělo dát celkem v poho. Jen nás trochu strašilo ono datum, přece jen na začátku října již nebývají vyloženě vysoké teploty a naše neopreny nejsou nejsilnější. Celý týden před závodem panovalo nádherné počasí s teplotami, za které by se ani léto nemuselo stydět. Byli jsme se svézt v Praze-Troji na kanál, abychom přípravu opravdu nepodcenili.
Trénink by tedy byl, ale co jsme opravdu nečekali a netrénovali, byl skok teplot o 20°C během pár dní. Páteční večerní příjezd na Lipno při teplotách kolem 4°C naznačoval, že se předpovědi meteorologů skutečně vyplní a sobotní den bude opravdu chladný. Start paddleboardů byl z Rožmberka a ranní teploty kolem 6°C nás opravdu zaskočily a nebyla to rozhodně věc poslední. Zabaleni v zimní oblečení jsme se zaregistrovali, nafasovali startovní čísla a jali se nafukovat boardy. Na pevných  prknech jelo také pár lidí, ale my nechtěli riskovat a tak jsme vzali osvědčená a prakticky nerozbitná prkna od REDu. Start byl naplánován na 11:20 a tak jsme se lehce po 11 začali oblékat, ale jaké bylo naše překvapení, když nebylo ani 11:10 a zazněl startovní výstřel!
Na start jsme tedy doklusali se značným zpožděním a i to mělo za následek naše spíše výletnické tempo a menší nasazení během závodu. Po vcelku bezproblémovém překonání prvního jezu nás čekalo mnoho km bez větších překážek, ale hnací „motor“ v podobě občerstvení u přeběhu na Pískárně se blížil každým záběrem. Za tuto pasáž patří organizátorům VELKÝ dík. Čaj tekl proudem a nedovedu si představit lepší rychlé občerstvení než Milku, banány a další ovoce :-)
Posledních 10 km po občerstvení uteklo doslova jako voda. Zpestřením bylo jistě několik jezů, které bylo potřeba překonat a které byly, co se bezpečnosti týče, skvěle zajištěné. Kluků v sucháčích, kteří lovili celý den pod jezem ty méně zdatné, mi bylo opravdu líto, teplo jim rozhodně být nemohlo.
Cílovou pásku nakonec protlo 425 lodí s celkem 920 závodníky na palubě, mezi těmito šťastnými bylo i 19 paddleboardistů. Největší radost mohl mít jakožto mistr ČR 2011 Jan Veber z Lipna, za kterým v těsném závěsu zakončovali Zdeněk Šimeček a Matěj Bulhar, všichni borci na RED Paddle boardech. Během cesty jsme se zahřívali pádlováním a cesta tedy byla OK, ale na břehu nepomohl ani dobrý guláš, který pro nás byl připraven a po pár minutách jsem byl promrzlý až na kost. Rychle tedy převléct a hurá na vyhlášení. Maraton se letos i přes nepřízeň počasí vydařil!
Dík patří hlavně organizátorům, slečně řidičce znalé místního terénu za odvozy i velkou podporu v cíli a pak za mě také Starboardu, Severne, RED a Oxbow za materiálovou podporu.
Už jsem zvědavý na příští 10. jubilejní ročník, který se údajně bude konat v sobotu 13.10.2012.


Věřím, že nás bláznů na prknech se sejde ještě mnohem víc! :-)

Žádné komentáře:

Okomentovat